Vad är Umbraco CMS? I denna guide går jag igenom vad Umbraco är för typ av webbpubliceringssystem. Dessutom ger mina oberoende råd om när publiceringsverktyget är lämpligt att användas. Råden bygger på mina år som webbstrateg i framför allt offentlig sektor.

Fakta om Umbraco

Logotyp för Umbraco

Umbraco utvecklades av dansken Niels Hartvig år 2000 och släpptes som öppen källkod år 2004. Systemet utvecklas av ett kommersiellt företag som heter Umbraco HQ som även erbjuder kringtjänster som drift.

Umbraco är lätt att komma igång med som redaktör då redaktörsmiljön är avskalad och väldesignad. Det finns stöd för att ha olika typer av sidor som nyheter, artiklar, produkter och så vidare. Det finns ett visuellt menyträd i redigeringsläget så att du kan bygga upp och underhålla en hierarkisk menystruktur för webbplatsen.

Umbraco är likt WordPress ett webbpubliceringssystem som bygger på att utvecklare runt hela jorden bidrar med egna tillägg (extensions). Som utvecklare är Umbraco smidigt då det är enkelt att anpassa för att få en bra struktur exempelvis genom sidmallar och obligatoriska fält. Då det bygger på Microsoft-teknik är det lätt att integrera mot vanligt förekommande affärssystem.

Marknadsandel i Sverige

Av företag, myndigheter och kommuner så är det 3 procent som använder Umbraco som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. Detta enligt 2022 års undersökning ”Hur mår Sveriges webbplatser?” av Web Service Award.

När det gäller intranät så är det under 1 procent av företag, myndigheter och kommuner som använder Umbraco som webbpubliceringssystem för sitt intranät. Detta enligt 2021 års undersökning ”Hur mår Sveriges intranät?” av Web Service Award.

Min bild är att Umbraco ofta används som sekundärt CMS i större organisationer. Detta då IT-bolag som jobbar med Optimizely/Episerver gärna erbjuder Umbraco som alternativ då det bygger på samma teknik under huven.

Utveckling och kod

Det vanligaste sättet att utveckla en webbplats i Umbraco är att anlita ett IT-bolag som är experter på just Umbraco och officiell Umbraco-partner. IT-bolaget bygger webbplatsen och hjälper till med att välja en lämplig driftslösning.

Umbraco är byggt i progammeringsplattformen .NET, är skrivet i C# och använder databashanteraren SQL. Vill du lära dig mer om webbutveckling för Umbraco kan jag rekommendera en titt i deras community.

Licenser och drift

Umbraco har ingen licenskostnad då det är öppen källkod. Licensen heter MIT-licens.

Driften kan ligga internt i organisationen, hos ett externt webbhotell eller i molnet (Umbraco Cloud). Umbracos molntjänst är en paketering av Microsoft Azure. Umbraco kan driftas internt på Windows-servrar med Microsoft IIS. Det är därför ett bra alternativ för den som vill köra ett CMS med öppen källkod i Microsoft-miljö.

Mitt oberoende råd

Umbraco är en intressant crossover mellan ett kommersiellt webbpubliceringsverktyg med IT-bolag som partners och öppen källkod med ett internationellt utvecklarcommunity. Dessutom bygger tekniken på Microsoft både när det gäller drift och utveckling i .NET. Detta gör Umbraco till ett intressant alternativ till marknadsledaren Optimizely/Episerver. Om inte som primärt webbpubliceringsverktyg, så i vilket fall som sekundärt CMS. Umbraco lämpar sig mycket väl för att bygga kampanjsajter snabbt och till en lägre kostnad.

Produktvideo

Här kan du se en officiell reklamfilm för Umbraco:

Officiell webbplats

Svenska webbplats

Internationella webbplats

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få gratis nyhetsbrev med tips om webbkommunikation och onlinemarknadsföring.
Prenumerera på tips

Pontus Vinderos

Digital strateg och specialist inom webbkommunikation och onlinemarknadsföring.