Vad är Sitevision CMS? I denna guide går jag igenom vad Sitevision är för typ av webbpubliceringssystem. Dessutom ger mina oberoende råd om när publiceringsverktyget är lämpligt att användas. Råden bygger på mina år som webbstrateg i framför allt offentlig sektor.

Fakta om Sitevision

Logotyp för Sitevision

Sitevision är ett webbpubliceringssystem för intranät och webbplatser. Sitevision utvecklades i Sverige av Örebro-företaget Senselogic som grundades år 2002. Idag heter företaget Sitevision och har de senaste åren tagit marknadsandelar i Sverige från Optimizely/Episerver, främst i offentlig sektor.

Sitevision är uppbyggt så att du som webbansvarig i princip kan bygga upp din egen webbplats helt själv utan inblandning av webbutvecklare. Det kräver dock att du förstår hur sidmallar byggs upp och hur du nyttjar de många färdiga moduler som finns i Sitevision. Sitevision har byggt en helt egen innehållsredigerare som översätter formateringen till korrekt semantisk HTML. Det gör att redaktören slipper rensa taggar från exempelvis Microsoft Word.

Det finns färdig funktionalitet som går att slå på i form av moduler. Denna funktionalitet är testad och följer krav på exempelvis tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Det finns över 150 färdiga moduler som sparar en massa utvecklingstid om du använder dessa klokt.

Marknadsandel i Sverige

Av företag, myndigheter och kommuner så är det 30 procent som använder Sitevision som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. Detta enligt 2022 års undersökning ”Hur mår Sveriges webbplatser?” av Web Service Award.

När det gäller intranät så är det 28 procent av företag, myndigheter och kommuner som använder Sitevision som webbpubliceringssystem för sitt intranät. Detta enligt 2021 års undersökning ”Hur mår Sveriges intranät?” av Web Service Award.

Min bild är att Sitevision är vanligare bland kommuner och i ideell sektor. Jag tror en av förklaringar är att Sitevision är lite billigare än främsta konkurrenten Optimizely/Episerver. Dessutom har Sitevision länge jobbat mot kommuner och fokuserat på att bygga funktionalitet som kommuner har nytta av. Exempelvis utifrån deras höga krav på digital tillgänglighet.

Så tycker webbansvariga

I organisationer/företag som använder Sitevision för sin externa webbplats så är det 96 procent som anser att de har ett välfungerande publiceringsverktyg. Detta kan vi jämföra med organisationer/företag som kör andra publiceringsverktyg för sin externa webbplats. Organisationer/företag som använder Sitevision är mer nöjda än organisationer/företag som kör både Optimizely/Episerver och WordPress. Detta enligt Web Service Awards undersökning ”Hur mår Sveriges webbplatser?” år 2022.

Så tycker intranätsansvariga

I organisationer/företag som använder Sitevision för sitt intranät så är det 96 procent som anser att de har ett välfungerande publiceringsverktyg. Detta kan vi jämföra med organisationer/företag som kör andra publiceringsverktyg för sitt intranät. Organisationer/företag som använder Sitevision är mer nöjda än organisationer/företag som kör både Optimizely/Episerver och SharePoint. Detta enligt Web Service Awards undersökning ”Hur mår Sveriges intranät?” år 2021.

Utveckling och kod

Det går i princip att utveckla en Sitevision-webbplats utan att behöva koda tack vare mallverktyg och färdiga moduler. Men i praktiken är det dock lättare att låta ett IT-bolag som är partner till Sitevision bygga upp själva webbplatsen. Sedan går det utmärkt att lära sig mallverktyget och själv skruva på det som ska anpassas och därmed hålla nere konsultkostnaderna.

Sitevision är byggt i programspråket Java. Den mesta koden hanteras enbart av Sitevision själva och det är nog det mest negativa med Sitevision. Som webbutvecklare är du van att kunna koda allt själv och ha kontroll över kodbas och sidmallar. Så är det inte i Sitevision utan här är du beroende av Sitevisions kod och måste bygga upp sidmallar med ett mallverktyg. Men det går att bygga egna moduler. Det görs i JavaScript och React. Vill du lära dig mer om webbutveckling för Sitevision kan jag rekommendera en titt i Developer Center.

Licenser och drift

Sitevision är proprietär programvara, det vill säga en kommersiell produkt där källkoden ägs av CMS-leverantören. Du måste betala en licenskostnad för att få använda systemet.

Det går att köpa licenser för egen installation eller paketerat med drift som en tjänst (Sitevision Cloud). Driften i molnlösningen är svensk och sköts av Sitevision som även ansvarar för alla systemuppgraderingar. SiteVision on-prem kan driftas på alla typer av servrar med Java Virtual Machine.

Mitt oberoende råd

Sitevision är ett prisvärt webbpubliceringssystem för både externa webbplatser och intranät. Det passar för organisationer/företag som inte vill lägga krut på att koda så mycket.

Sitevision ger stora friheter till webbansvariga och redaktörer. Som användare i verktyget kan du dra och släppa olika moduler och på så sätt förändra olika sidors utseende. Du kan även göra detta med sidmallarna och hela webbplatsens design efter att ha gått en kort utbildning. Som webbutvecklare kan du bli lite mörkrädd när du förstår hur mycket makt en användare har i Sitevision för att vara kreativ.

För webbutvecklare som vill styra sidmallar, kunna skriva egen kod och bygga specialfunktioner så är SiteVision inte rätt val. Sitevision kan också vara ett mindre bra val för organisationen där Microsoft-vänlig drift och systemförvaltning är ett hårt krav. Detta då Sitevision är byggt i Java.

Produktvideo

Här kan du se en officiell instruktionsfilm från Sitevisiondagarna:

Officiell webbplats

Svenska webbplats

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få gratis nyhetsbrev med tips om webbkommunikation och onlinemarknadsföring.
Prenumerera på tips

Pontus Vinderos

Digital strateg och specialist inom webbkommunikation och onlinemarknadsföring.