Kanban är en utvecklingsmetod som har sitt ursprung i Toyotas revolutionerande sätt att producerar bilar under 1950-talet. Kanban handlar bland annat om att visualisera arbetsuppgifter genom att avgränsa dem på lappar som är uppsatta i olika kolumner som motsvarar status på arbetsuppgifterna. När en uppgift är färdig flyttas den från en kolumn till en annan.

Skippa postitlappar, kör Trello!

Det traditionella sättet om man vill köra Kanban eller liknande agila utvecklingsmetoder är att ha en stor vägg med en massa postitlappar som ramlar ner vid minsta vindpust. Nu finns ett alternativ till detta. Trello är en eminent tjänst som gör att du kan köra Kanbanväggar digitalt. Utöver att slippa postitlapparna, så har Trello flera fördelar. Teamet behöver till exempel inte vara på samma fysiska plats vid genomgångar. Du kan kategorisera, filtrera och söka på lappar. Du får en historik över vilka ändringar som gjorts på lapparna. Så här ser Trello ut:

Men glöm inte Kanbans principer

Trello är bara teknik. När man kör Kanban med Trello får man inte glömma två andra viktiga principer med Kanban. Du måste begränsa antalet lappar du lägger i varje kolumn, annars blir det ohanterligt. Du måste också mäta och optimera tiden det tar att lösa uppgiften för varje lapp. Om du inte har koll på lapparna i kolumnerna blir din Trello snabbt en lång önskelista, inte ett effektivt projekthjälpmedel som det borde vara.

I större utvecklingsprojekt är min erfarenhet att man får större överblick om man delar in sina lappar (läs: backlog) i olika releaser. Genom att dela in i releaser blir både det kortsiktiga jobbet och projektet som helhet mer överblickbart. Genom att döpa sina releaser efter något roligt tema blir det också lite roligare för teamet. I ett projekt körde vi namn efter olika skidorter. Ett annat exempel är att köra bondskurkar som namn på sina releaser. Det är roligare att gå till jobbet om man jobbar med Release Oddjobb

Kategorier: Agilt arbetssätt

Pontus Vinderos

Digital strateg