Letar du efter ett nytt jobb som webbstrateg? I denna guide går jag igenom hur du hitta lediga tjänster som webbstrateg och vad du ska tänka på när du söker jobb som webbstrateg.

Olika typer av webbstrateger

Det finns lite olika vägar för att söka jobb som webbstrateg. Det beror lite på vilken arbetsgivare det gäller. Det vanligaste är att jobba som webbstrateg i det offentliga, alltså på myndighet, region eller kommun. Men det finns även företag som anställer egna webbstrateger och konsultbolag som har webbstrateger anställda. Här får du tips på hur du går till väga för att hitta ditt drömjobb som webbstrateg.

Webbstrateg – eller någon annan jobbtitel

En viktig sak innan du börjar söka jobb är att fundera på jobbtiteln. Det är inte säkert att ett jobb som webbstrateg kommer att ha jobbtiteln webbstrateg. Ofta använder arbetsgivare andra yrkestitlar. Några vanliga är webbansvarig, Web Manager, förvaltningsledare, webbprojektledare, webbmaster, webbadministratör, webbredaktör, webbkommunikatör, digital strateg och digital kommunikatör.

Kvinnlig webbstrateg som vill hitta lediga jobb

Det viktiga är inte titeln skulle jag säga, utan tjänstens ansvarsnivå och vilka arbetsuppgifter som ligger i tjänsten. Så läs igenom jobbannonsen och fundera på om de söker någon som långsiktigt vill utveckla deras webbnärvaro eller om de bara vill ha en utförare eller administratör. Ställ sedan frågor på jobbintervjun om ansvar och arbetsuppgifter så att du säkerställer att tjänsten har en strategisk höjd och inte enbart är operativ.

Jobb i myndigheter, regioner och kommuner

Om du vill jobba på en kommunikationsavdelning i offentlig sektor som webbstrateg så hittar du dessa jobb när de utlyses på respektive webbplats för myndigheten, regionen eller kommunen. Offentliga aktörer är också skyldiga att publicera sina lediga tjänster hos Arbetsförmedlingen i deras platsbank. Så en god idé är att lägga upp en bevakning på Platsbanken på några relevanta sökningar.

Här är några förslag på sökningar:

Jobb i näringslivet

Ska du jobba på ett företag som webbstrateg så är det lite klurigare att hitta fram till arbetsgivaren. Vissa av jobben finns på jobbsajter som Platsbanken, men långt ifrån alla. En annan utmaning är hur tjänsten beskrivs. Ofta används lite andra titlar och tjänsten har ett litet annat fokus. Exempelvis E-commerce Manager om det handlar om att ansvara för en webbplats med fokus på att sälja produkter. Om företaget jobbar renodlat utifrån agila principer så kanske den som är webbansvarig kallas för Product Owner. Alternativt kan fokuset vara lite mer specialiserat med inriktning mot exempelvis sökmotoroptimering (SEO Specialist), konverteringsoptimiering (CRO Specialist) eller webbanalys (Online Analytics Specialist). Lite större företag anlitar gärna en specialiserad rekryteringsfirma för att hitta lämpliga kandidater.

Här är några sådana rekryteringsfirmor:

Jobb som konsult

Ett tredje alternativ är att jobba på ett IT-bolag som konsult inom webbstrategi. Då får du jobba på uppdrag mot både offentlig och privat sektor. Fördelen är att du kommer in och kan driva förändring i projektform. Nackdelen är att det blir svårt att driva långsiktig utveckling som kräver större förflyttning av en organisation. Du ser inte heller resultatet av ditt arbete alla gånger. Men om det låter intressant kan du kika på de IT-bolag som finns i ditt närområde och kontakta dem för att höra om de söker en webbstrateg. Mindre företag brukar vara ganska öppna för spontanansökningar.

Gamla jobbannonser

Om du vill lära dig mer om vilka arbetsgivare som söker webbstrateger och vad som förväntas av dig i tjänsten så kan jag tipsa dig om att läsa igenom gamla jobbannonser. Även om arbetsgivare, Platsbanken och rekryteringsfirmor plockar bort jobbannonsen när ansökningstiden gått ut så finns det andra webbplatser som sparar jobbannonser som du kan gå igenom kronologiskt och läsa. En sådan sajt är Vakanser.nu.

Gamla jobbannonser för webbstrateger på Vakanser.nu

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få gratis nyhetsbrev med tips om webbkommunikation och onlinemarknadsföring.
Prenumerera på tips

Pontus Vinderos

Digital strateg och specialist inom webbkommunikation och onlinemarknadsföring.