Nyligen kritiserade jag det faktum att sajterna som ligger i topp på tidningen Internetworlds lista över de 100 bästa sajterna har dålig tillgänglighet. Nu har Internetworld med hjälp av Meridium som ligger bakom Validerat.se granskat tillgängligheten för hela listan. Så här ser valideringstoppen ut:

  1. Stockholm stad, 96 %
  2. Polisen, 95 %
  3. Skatteverket, 95 %
  4. Mr Green, 94 %
  5. ICA-banken, 90 %

Se hela listan på Validerat.se. Denna lista säger inte allt om tillgängligheten, men ger en indikation om den tekniska tillgängligheten. Många tillgänglighetsaspekter kan inte mätas kvantitativt. Det gäller till exempel pedagogisk tillgänglighet och språklig tillgänglighet.

Läs även Internetworlds intervju med Marcus Lindblom på Meridium. Bra att detta uppmärksammas! Intressant att det privata näringslivet är så dåliga på tillgänglighet. Gissar att man ifrågasätter lönsamheten i att göra sajter tillgängliga. Kanske är det ny lagstiftning som behövs för att hindra denna diskriminering? I USA finns sedan 20 år Americans with Disabilities Act (ADA) som är en lag som klassar tillgänglighetsbrister som diskriminering.

Internetworld har även testat sökmotoroptimeringen och snabbheten på de 100 bästa sajterna. Även det ger en inblick i sajternas kvalitet.

Kategorier: Webbtillgänglighet

Pontus Vinderos

SEO-specialist