I detta blogginlägg ger jag tips på verktyg för att kolla om en sajt ligger nere. För det första verktyg som kollar om sajten ligger nere just nu. För det andra hur du bevakar löpande om sajten ligger nere.

Ligger sajten nere just nu?

Don't Panic!En sak som kan hända är att sajten går ner av en eller annan anledning. Kanske webbhotellet har tekniska problem, eller så har det blivit strul med din sajts databaskopplingar. När något sådant händer och man inte har någon koll är det lätt att gripas av panik.

Ofta oroar man sig i onödan. Problemet är antingen inte ett problem eller så löser det sig då webbhotellet har hunnit kolla på det. Men för att dämpa paniken tänkte jag tipsa om två tjänster som jag tycker är bra.

När en sajt ligger nere så kan det bero på en myriad saker. Ibland kan det ha att göra med din egen Internetuppkoppling eller att ett visst nätverk strular. Då kan det vara bra att kolla om sajten ligger nere för alla andra också så att du inte börjar larma och göra dig till helt i onödan. Kika in downforeveryoneorjustme.com. Där anger du adressen och får svar på frågan om sajten ligger nere för alla eller bara för dig.

Håll koll löpande

Om du får magsår på grund av rädslan kring sajtens upptid så finns det en långsiktig lösning. Det finns ett flertal tjänster som gör att du automagiskt kan hålla koll löpande om sajten ligger uppe. Ett bra verktyg för detta tycker jag är svenska Pingdom där du lägger till dina sajter och får sms eller mejl om något strular. Pingdom är gratis om du kör en sajt. Om du vill ha flera så kostar det.

En annan bra grej med Pingdom är att du får detaljerad statistik på hur ofta sajten ligger nere. Ofta kan det handla om nertid på någon procent per månad, men om det blir större nertid kanske det kan vara läge att se över vilket webbhotell du har.


Pontus Vinderos

Webbstrateg