Ska du bygga en ny fantastisk webbplats för dig själv eller ett företag? Som du säkert vet så gäller principen först till kvarn vid registrering av domännamn. Ofta är de bästa adresserna redan upptagna sedan många år. Ett domännamn består av flera delar och den sista delen kallas toppdomän (TLD). Du kan registrera ditt namn med valfri toppdomän, men det är verkligen inte att rekommendera att bara välja någon toppdomän på måfå.

Om din sajt ska vara trovärdig för dina besökare och Google behöver det vara en vettig toppdomän. Numera finns en myriad av alternativ om ditt önskade namn skulle vara upptaget med de traditionella toppdomänerna som .se eller .com. Många av de nya toppdomänerna är dock drabbade av problem med skräpsajter (spam) som drar ner trovärdigheten. Det finns vissa toppdomäner du verkligen bör undvika. Det handlar både om att du kommer ranka sämre i Googles sökmotor och att potentiella besökare kommer ha svårare att lita på din webbplats.

I detta blogginlägg går jag igenom vilka toppdomäner du aldrig ska använda för din nya sajt och vilka som du gärna bör undvika om möjligt.

Världens sämsta toppdomäner

Den ideella organisationen The Spamhaus Project har koll på vilka toppdomäner som är mest spammiga. Alltså vilka toppdomäner som har störst andel sajter som bara är till för reklam eller bedrägerier av olika slag. Så om du verkligen vill göra fel val av domännamn så ska du välja någon av dessa tio toppdomäner:

 1. .buzz (7,58)
 2. .rest (5,64)
 3. .top (3,83)
 4. .wang (3,69)
 5. .loan (3,39)
 6. .tk (3,30)
 7. .ryukyu (3,27)
 8. .gq (3,24)
 9. .london (2,99)
 10. .cf (2,76)

Siffran inom parentes anger hur pass dålig toppdomänen är (Badness Index). Ju högre poäng, desto sämre rykte har toppdomänen. De traditionella toppdomänerna (som .com, .org och .net) har alla poäng under 0,5 som jämförelse.

Webbhotellens sämsta toppdomäner

Som tur är så är värstingarna bland toppdomänerna ovanliga och inget vi i Sverige brukar stöta på när vi ska köpa domännamn hos svenska webbhotell. Men även de svenska webbhotellen har lite mindre vanliga toppdomäner som de försöker pracka på sina kunder när .se och .com är upptagna.

Jag har gått igenom de största webbhotellen i Sverige och kikat på vilka toppdomäner de rekommenderar sina kunder. Sedan har jag kollat hur dessa klarar sig i Spamhaus ranking. Här kommer en lista med de tio sämsta alternativen….

 1. .work (2,58)
 2. .email (2,4)
 3. .life (1,87)
 4. .golf (1,43)
 5. .biz (1,33)
 6. .info (0,67)
 7. .me (0,46)
 8. .xyz (0,4)
 9. .website (0,34)
 10. .eu (0,31)

Tänk traditionellt i första hand

Hur ska en då tänka angående toppdomän? I Sverige finns det egentligen ingen anledning att köra någonting annat än .se. Den signalerar att det handlar om en svensk sajt och är den mest trovärdiga bland svenska användare. Sedan finns det så klart fall när .se är upptagen och en får nöja sig med alternativ. Jag är själv skyldig till det med denna blogg och sajten riksdagsval.info.

För globala sajter är det .com som gäller. Möjligen .org om det är en ideell organisation. Men toppdomänen .org har varit lite i blåsväder på sistone då den planerades att säljas till högstbjudande. Men det stoppades i sista sekund. Det hade inte varit bra för trovärdigheten, så det gäller att hålla koll på vad som händer i domänvärlden.

Om du riktar dig mot andra länder, exempelvis Tyskland eller Frankrike, då är det respektive lands toppdomän du ska satsa på. I just deras fall är det .de respektive .fr. Men tänk på att läsa på kring reglerna för respektive lands toppdomän, så att du inte hamnar i juridiskt trubbel vid ett senare tillfälle (been there, done that). Ofta krävs anknytning till landet, gärna i form av ett bolag med namnet varumärkesskyddat hos rätt myndighet.

Kategorier: Domännamn

Pontus Vinderos

SEO-specialist