I större organisationer och på konsultbolag kan det finnas en person med titeln webbstrateg. En webbstrateg ansvarar ofta för att ta fram, införa och följa upp organisationers webbstrategi. Webbstrategen förstår vilka trender som styr webben och kan ge råd om hur man får ut bäst effekt av sin webbnärvaro.

Som konsult handlar det om att delta i försäljningen och att ta fram förslag till kunden. Det kan också handla om att vara projektledare för utvecklingsprojekt eller att hjälpa kunden att följa upp utifrån definierade mål. En känd webbstrateg är amerikanen Jeremiah Owyang.
I ett företag eller någon annan typ av organisation kan du som webbstrateg ansvara för utvecklingen av webbplatsen, samordna interna resurser och agera beställare av konsulter. Om du ansvar specifikt för ett intranät kan titeln vara intranätstrateg. Då tillämpar du webbstrategiska metoder på organisationens intranät, där mycket fokus blir på den interna sökfunktionen.
Det finns ingen tydlig utbildning för webbstrateger. Vilka kunskaper som krävs varierar då rollen som webbstrateg ser olika ut i olika organisationer, men följande delar brukar vara viktigt:
- Duktig på att ta människor.
- Erfarenhet av projektledning.
- Förmågan att sätta mål, följa upp och genomföra förbättringar (webbanalys).
- Förståelse för webbens teknik som HTML, CSS och publiceringssystem.
- Insikt i användbarhet och tillgänglighet.
- Kunskap om sociala medier och PR.
- Kunskap om sökmotoroptimering, digital annonsering och andra sätt att driva trafik.
- Skriva för webb och bildredigering.
Få guider, tips och fördjupande insikter om webbkommunikation, digital marknadsföring och informationsteknik direkt i din mejlkorg.
Prenumerera på nyhetsbrev