I detta blogginlägg ger jag min bild på vad en webbstrateg är. Alltså en person som ansvarar för att en större webbplats strategiska inriktning. Jag går även in på vad en webbstrateg tjänar och hur du kan söka jobb som webbstrateg.

Två typer av webbstrateger

I större organisationer och på konsultbolag kan det finnas en person med titeln webbstrateg. En webbstrateg ansvarar ofta för att ta fram, införa och följa upp organisationers webbstrategi. Webbstrategen förstår vilka trender som styr webben och kan ge råd om hur man får ut bäst effekt av sin webbnärvaro.

Som konsult handlar det om att delta i försäljningen och att ta fram förslag till kunden. Det kan också handla om att vara projektledare för utvecklingsprojekt eller att hjälpa kunden att följa upp utifrån definierade mål.

I ett företag eller någon annan typ av organisation kan du som webbstrateg ansvara för utvecklingen av webbplatsen, samordna interna resurser och agera beställare av konsulter.

En känd webbstrateg är amerikanen Jeremiah Owyang.

Utbildning och jobb

Det finns ingen tydlig utbildning för webbstrateger. Vilka kunskaper som krävs varierar då rollen som webbstrateg ser olika ut i olika organisationer, men följande delar brukar vara viktigt:

  • Duktig på att ta människor.
  • Erfarenhet av projektledning.
  • Förmågan att sätta mål, följa upp och genomföra förbättringar (webbanalys).
  • Förståelse för webbens teknik som HTML, CSS och publiceringssystem.
  • Insikt i användbarhet och tillgänglighet.
  • Kunskap om sociala medier och PR.
  • Kunskap om sökmotoroptimering, Adwords och andra sätt att driva trafik.
  • Skriva för webb och bildredigering.

En webbstrateg tjänar i medel 35 000 kr i månaden enligt sajten Lönestatistik. Du kan läsa mer om vad en webbstrateg tjänar i mitt blogginlägg Vad har en webbstrateg i lön?.

Du kan hitta lediga jobb som webbstrateg genom tjänster som Jobrapido och Vakanser. Du kan även testa att göra en spontanansökan till din drömarbetsgivare.

Kategorier: Webbstrategi