Trollface

Gubben ovan har du säkert sett på nätet i olika sammanhang. Kanske har du undrat vad det är för något. Det gjorde i alla fall jag. Den fula gubben kallas för trollface och används för att visa att någon har blivit utsatt för ett troll. Med troll menas en användare på till exempel ett forum som postar provocerande inlägg för att förstöra för andra. Trollen har ofta en humoristisk baktanke, de är inte seriöst intresserade av en diskussion. Däremot vill de gärna visa hur kul det är att ”trolla” med användare som blir upprörda. Vid dessa lägen kan trollface användas, gärna tillsammans med frasen ”Problem?”.

Trollface är ett så kallat meme, vilket är en humoristisk text, bild, video eller länk som sprids på nätet. Ofta har de sitt ursprung på grabbiga anonyma forum som 4Chan. I fallet med trollface så kommer den ursprungligen från DeviantART där vem som helst kan ladda upp sina egna illustrationer. Mer om bakgrunden kan du läsa på sajten KnowYourMeme.

Meme blir ofta remixade, det vill säga att någon tar den ursprunliga idén och jobbar vidare på den. En sådan grej jag hittat i detta sammanhang är en låt på Youtube för trollface: