Det är många som undrar vad en webbstrateg egentligen tjänar. Här presenteras några siffror som du kan utgå ifrån om du ska förhandla lön som webbstrateg. Tänk på att inte stirra dig blind på snittlönerna. Det är nämligen viktigt att komma ihåg att det är ett flertal faktorer som påverkar din lön. Dessa faktorer presenteras nedan.
Snittlön för webbstrateger
Det är svårt att hitta lönestatistik specifikt för webbstrateger. Däremot finns ofta en kategori för personer som jobbar med titlen webbansvarig. Lönen för webbansvariga är mellan 35 000 kr till 47 000 kr. Detta enligt fackförbundet Unionen. Siffrorna i detta blogginlägg är senast uppdaterade år 2022.
Individuell lönesättning
Vad du i slutändan tjänar som webbstrateg avgörs i en löneförhandling. Där kan flera saker spela in. För det första tjänstens ansvarsnivå och arbetsuppgifter. För det andra dina erfarenheter och marknadsläget för just din kompetens. För det tredje finns ofta ett beslutat lönespann för en viss tjänst. Om du har möjlighet är det ofta en god idé att försöka ta reda på vad andra tjänar med samma tjänst i samma organisation. Om du söker jobb i offentlig sektor kan du begära ut lönelistor enligt offenlighetsprincipen.
Löneskillnader beroende på sektor
Det finns inga tillförlitliga siffror på skillnader i lön för just webbansvariga i olika sektorer, men om man tittar på alla webbyrken i fackförbundet DIK:s lönestatatisik så kan vi se tydliga trender. Om du prioriterar sektorerna efter löneläge så ser det ut så här (högst till lägst lön):
- Privat företag inklusive stiftelser och organisationer
- Statlig myndighet inklusive bolag
- Kommunalt bolag
- Universitet, högskola
- Kommun
- Landsting
- Kommun-, kommunalförbund
Lönen är inte allt
Glöm inte bort att titta på andra delar av ditt anställningsavtal innan du tackar ja till jobbet. Får du pension? Vad gäller om du jobbar övertid? Vilka förmåner får du? Lönen är bara en komponent av många när det gäller att bli kompenserad för sitt arbete. Om du får en hög månadslön men inte får pension eller övertidsersättning kan du i praktiken få mindre betalt än någon som har lägre månadslön, pensionsinbetalningar och fina förmåner.
En rimlig ekonomisk ersättning är viktig, men inte avgörande för om du blir nöjd med ditt nya jobb. Du får inte glömma andra faktorer än den ekonomiska ersättningen. Du måste trivas på arbetsplatsen och med dina arbetsuppgifter. Känns jobbet meningsfullt? Är det en bra ledning? Kommer du att få utvecklas i rollen som webbstrateg? Det är frågor som jag tycker att du borde ställa dig själv innan du tackar jag till ditt nya jobb som webbstrateg. Lycka till!
Få guider, tips och fördjupande insikter om webbkommunikation, digital marknadsföring och informationsteknik direkt i din mejlkorg.
Prenumerera på nyhetsbrev