CMS står för Content Management System och brukar översättas till webbpubliceringssystem. I princip alla webbplatser har ett CMS i grunden, vare sig det heter Drupal, Episerver, SharePoint, SiteVision eller WordPress. Valet av CMS brukar vara ett huvudbry för alla som ska bygga nya webbplatser. Det brukar gå trender i vilka CMS som är populärast. Det viktigaste tycker jag är att fundera på vilket innehåll du har, vilka funktioner du behöver och hur designen ska se ut. När du vet det har du mycket bättre förutsättningar att välja ett webbpubliceringssystem än om du skulle ha gjort det som första grej.

Valet mellan Open Source och licens

En stor debatt när det gäller CMS är den mellan å en sidan CMS som kostar pengar och kräver licens, å andra sidan CMS som släpps med öppen källkod utan licenskostnad. Jag tycker inte det går att säga att det ena eller det andra sättet är rätt. Det är viktigare att hitta rätt CMS för din organisation och ditt webbprojekt. Ett etablerat kommersiellt CMS har fördelen att det finns en uppsjö konsulter som kan bygga webbplatsen och det finns en uppbyggd organisation för support och utbildning hos CMS-leverantören.

WordPress rätt för de flesta

När det gäller CMS med öppen källkod så är mitt favoritsystem WordPress. Jag bygger alla mina privata webbprojekt i WordPress. Det är världens mest använda CMS och har mängder av färdiga funktioner. Men för att lyckas bygga en större webbplats i WordPress krävs något helt annat än små hobbyprojekt och bloggar. Min erfarenhet är att WordPress har brister när det kommer till behörighetshantering, menyhantering och hantering av sajter med väldigt många funktioner. Eller tillägg för att prata WP-språk. Att bara slänga på valfria tillägg blir snabbt ett lapptäcke av instabilitet och buggar. Det krävs att tilläggen kodas särskilt för din webbplats och underhålls aktivt. Av den anledningen förordar jag att WordPress bara används om du har egna utvecklare i organisationen som kan bygga i WP.

Ett inte helt ovanligt scenario är att en eldsjäl drar igång bygget av en webbplats i WordPress. När denna person sedan slutar så saknas kompetens internt och koden har inte dokumenterats tillräckligt. Det blir därför ett hästjobb för någon annan att ta över utvecklingen.

Här är en introduktion till WordPress:

SiteVision bäst för stora organisationer

Många gånger låter Open Source-system som ett bra alternativ, men om du saknar möjligheten att bygga upp en vettig webbutvecklingsavdelning tycker jag att ett större kommersiellt CMS är att föredra för större organisationer, särskilt i offentlig sektor. Då blir du inte lika personberoende och kan byta konsulter lättare.

När det gäller kommersiella CMS har jag positiva erfarenheter av såväl Episerver som SiteVision. Men det är två helt olika typer av system. Episerver kräver att du pillar i koden för att göra förändringar på sidmallar, men är å andra sidan enklare att jobba med för webbutvecklare. Med SiteVision kan du som webbansvarig själv göra egna sidmallar utan att behöva koda, men SiteVision är svårjobbat om du skriver kod och bygger egna funktioner. Personligen föredrar jag SiteVision då det blir billigare i längden, eftersom mer förbättringar av sidmallar kan göras av mig som webbansvarig.

Introduktion till SiteVision på Sitevision.se

Valet av CMS är inte allt

Glöm inte att det ofta är viktigare hur du implementerar ditt CMS och hur det sköts i verksamheten över tid, än det specifika CMS-valet. Jag kommer återkomma till sådana frågor i framtida inlägg.

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få gratis nyhetsbrev med tips om webbkommunikation och onlinemarknadsföring.
Prenumerera på tips

Pontus Vinderos

Senior webbstrateg